24 Feb

Nutritivnost jabuka

Jedna srednja jabuka sa kožom sadrži: 0,47 grama proteina, 95 kalorija, i 4.4 grama dijetalnih vlakana; Minerali: 195 mg kalijum, 11 mg kalcijuma, 20 mg fosfora, 9 mg magnezijuma, 0.064 mg mangana, 0,22 mg gvožđa, 2 mg natrijuma, 0.049 mg bakra, 0,07 mg cinka, takođe, ima i drugih minerala u tragovima; Vitamini: vitamin A 98 IJ, vitamin B1 (tiamin) 0,031 mg, vitamin B2 (riboflavin) 0.047 mg, niacin 0,166 mg, 5 mg folne kiseline, 0,111 mg pantotenske kiselina , vitamin B6 0.075 mg, 8,4 mg vitamina C, 0,33 mg vitamin E, vitamin K 4 mg, i sadrži neke druge vitamine u malim količinama.

Ovo više liči na sadržaj nekog multivitaminskog preparata, s tom razlikom što jabuka ne sadrži nikakve konzervanse, boje za hranu ili šećer.

Ono što je još nevjerovatnije, jeste da su naša tijela jedinstveno stvorena da dobro iskoriste sve sastojke jabuke. Npr. naša lista kaže da jabuka ima 8,4 mg vitamina C. Preporučena dnevna doza za vitamin C je 200 mg. Hmm... Izgleda da jabuka ima 25 puta manje vitamina C od preporučene dnevne doze. Mnogi smatraju da 200 mg vitamina C nije dovoljno za odbranu od skorbut i zalažu se za veće iznose, od 1500 do 2000 mg dnevno.

Čini se da bi trebali pojesti dosta jabuka za dostizanje preporučene dnevne doze vitamina C. Međutim, neka istraživanja o jabukama i vitaminu C rađena na Univerzitetu Kornel pokazala su da kada se pojede jabuka, proizvede se 1500 mg vitamina C. Ovo je nevjerovatno! Naša tijela su u stanju da uvećaju 8,4 mg vitamina C i isporuče 178 puta više koristi. A to je samo jedna hranljivih materija. Šta je sa kalijumom, manganom ili gvožđem?

Isto tijelo, sposobno da diše samostalno, da pokreće krvotok samostalno i liječi posjekotine na sebi, vjerovatno je više nego sposobno da kombinujete i bilo koju kombinaciju hranljivih materija na osnovu onoga što je tijelu potreba u datom trenutku.

Mogžete zamisliti, kada bi se naš lanac ishrane zasnivao na organskoj hrani, hrani koja nije zlostavljana herbicidima, pesticidimaa i fungicidima, koliko bi zdravija bila naša hrana.

Dakle, sledeći put kada pomislite da vaše tijelo treba imuni pojačivač, samo posegnite za dvije jabuke i dozvolite da vaše tijelo odluči kako želi najbolje da iskoristi dostupne hranljive materije.

Izvor: http://www.klesickfamilyfarm.com/main/box-of-good/page/2