20 Jan

Ruzmarin

Šta uopšte znamo o ruzmarinu, osim da se radi o začinu koji daje određenom broju jela odličan ukus? Začinsko bilje je zaista dragocjeno, međutim mnoga začinska bilja ne samo da imaju ljekovit karakter, već i razna druga pozitivna svojstva.

Ruzmarin se uzgaja skoro svuda a potiče iz Sredozemlja gdje se koristio kao začin još u antičko doba.

Ruzmarin je žbunasta zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svjetloplavih cvjetova. Tanki, tamnozeleni igličasti listovi intenzivnog su mirisa te pikantno ljutog, oporog i gorkog okusa. Tome pridonose eterična ulja koja se nalaze u žlijezdama na donjoj strani lista. Biljka cvjeta dva puta godišnje, krajem proljeća i početkom jeseni.

Latinsko ime dolazi od riječi "rosmarinus" što u prevodu znači "morska rosa". Kroz istoriju ruzmarin je bio omiljena biljka u mnogim kulturama. Voljeli su ga grčki i rimski bogovi. Grčki studenti stavljali su ga na glavu kada su pripremali ispite. Razlog tome je što je narodna medicina vjerovala, adanas nauka dokazala i objasnila, da ruzmarin postiče i jača pamćenje. Ruzmarin poboljšava cirkulaciju i na taj način podstiče koncentraciju i liječi glavobolju.

Ruzmarin je odličan za vase zdravlje, sadrži vitamine C, A i B. Pored toga bogat je raznim mineralima kao što su mangan, željezo, kalcijum, bakar i magnezijum.

Ukoliko želite da poboljšate Vašu koncentraciju na poslu, ili želite što brže da se spremite za ispite u ovom januarskom roku evo prirodnog i zdravog rješenja.